Lähtökohdat

Suhde auton omistamiseen on muuttunut. Tämän päivän kaupunkilainen ei ole enää kiinnostunut niinkään auton ostamisesta, omistamisesta, huoltamisesta, vakuuttamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä vaivasta.

Tarve vaivattomaan liikkumiseen omassa käytössä helposti olevalla kulkupelillä ei ole poistunut. Liikkumisen autolla halutaan olevan vaivatonta, helppoa ja huoletonta. Autoilu on muuttumassa omistamisesta auton käyttöön tarpeen mukaan.

Samalla huoli ympäristöstä ja kiinnostus sähköautoihin on kasvussa. Auton älykkyys lisääntyy ja autojen sekä autoilun ympärille voidaan tarjota ja halutaan käyttää yhä monipuolisempia palveluita.

Miten OP, joka on perinteisesti vahva toimija rahoituksessa ja vakuuttamisessa, voisi olla osa autoilun palveluistamisista ja digitalisaatiota?

 

Palvelu joka tekisi sähköautoilusta helppoa ja vaivatonta

Halusimme luoda palvelun, joka kannustaisi suomalaisia siirtymään sähköauton käyttöön ja ottamaan osaa kansalliseen päästövähennystalkoisiin. Tutkimme asiakkaidet toiveita ja ennen kaikkea sitä, mikä estää sähköauton hankkimista. Sen pohjalta suunnittelimme palvelukonseptin, jossa sähköauton voi hankkia helposti omaksi, ilman, että sitä tarvitsee omistaa.

Näistä lähtökohdista syntyi OP Kulku –palvelu, kuukausihintainen täyden palvelun autonvuokrausratkaisu. OP Kulku tarjoaa kaupunkilaisille helpon ja vaivattoman tavan saada käyttöönsä kuukausimaksulla uuden teknologian sähköauto ja kaikki siihen liittyvät palvelun vakuutuksista autonpesuihin.

Lisäksi loimme uudenlaisen, kaikkikanavaisen (omnichannel) myyntimallin, jossa eri kanavat on suunniteltu tyypillisen asiakaskäyttäytymisen perusteella. OP-Kulku.fi verkkokauppa on suunniteltu ennen kaikkea haaveiluun ja sähköautojen vertailuun, minkä yli 90% auton ostajista haluaa tehdä verkossa. Verkossa asiakas saa kätevästi yhteyden OP Kulku -palvelumyyjään, joka palvelee asiakasta yksityiskohtaisissa asioissa – sen sijaan, että asiakas uuvutettaisiin kaiken kattavilla FAQ-listoilla, jotka eivät ehkä kuitenkaan vastaa juuri siihen, mikä asiakasta askarruttaa. Halutessaan asiakas voi kutsua OP Kulku – palvelumyyjä kotiin tai vaikkapa työpaikalle keskustelemaan palvelun yksityiskohdista, tarjoamaan auton koeajoon ja kaupan tekemiseen.

 

Toteutus

OP Kulku –palvelu julkaistiin marraskuussa 2016.

OP Kulku –palvelu tarjoaa sähköautoilua kuukausihintaisena palveluna. Yhteen kuukausivuokraan sisältyy kaikki autoiluun tarvittava, kuten rahoitus, vakuutukset, huollot, korjaukset, renkaanvaihdot ja pesut. OP Kulku mahdollistaa auton käytön ilman tarvetta omistaa sitä. Auton käyttäjän ei tarvitse sitoa autoiluun kiinteää pääomaa vaan hän maksaa ainoastaan kuukausivuokraa autosta. Autoilijan ei tarvitse kantaa huolta auton kunnossapidosta tai jälleenmyynnistä.

OP Kulku –palveluun tutustutaan verkossa. OP Kulku –palvelun verkkosivut esittelevät monipuolisen sähköautojen valikoiman rennon asiallisella tavalla. Verkkosivuilla voi keskustella palvelumyyjän kanssa ja varata esittelyn. OP Kulku –palvelumyyjä tulee esittelemään palvelua asiakkaan toivomaan paikkaan. Asiakkaasta huolehditaan läpi asiakkuuden.

OP Kulku –palvelu yhdistää verkko-ostamisen helppouden, uusimmat sähköautoihin liittyvät teknologiat ja auton jokapäiväisen käytön helppouden – ilman omistamisen huolia.

Koe OP Kulku – kutsu palvelumyyjä luoksesi.

 

OPn Kulku

Miltä kuulostaisi sähköautoilu kiinteällä kuukausihinnalla? OPn Kulku madaltaa kynnystä sähköautoilun aloittamiseen. Tutustu tarkemmin ja tilaa palvelu www.op.fi/kulku!

Julkaissut OP 28. marraskuuta 2016

Tulokset

OP Kulku –palvelu on ollut todellinen lentävä lähtö sähköautoilulle.

Lanseerauksen medianäkyvyys oli merkittävä: lehdistötilaisuuden ja -tiedotteen myötä saavutetun ansaitun mediajulkisuuden tavoittavuus oli ensimmäisen kuukauden aikana 42 miljoonaa henkilöä.

Palvelun verkkosivustolla osoitteessa op.fi/kulku oli ensimmäisen kuukauden aika yli 51 000 yksilöllistä kävijää.

 

TIIMI – Suunnittelu ja toteutus

Avanto Ventures

 • Timo Kemppainen, founder, venture CEO, projektijohtaja
 • Teemu Mäkitalo, founder, venture architect
 • Iikka Väkiparta, venture chief product owner, tekninen projektipäällikkö
 • Essi Ahtola, sisällöntuottaja
 • Kerkko Ulmanen, visual designer

 

OP

 • Sonja Heikkilä, founder, venture chair woman, hankejohtaja, OPn liikkumisen palvelut
 • Jani Seppälä, founder, venture chief technical officer, tekninen kehityspäällikkö, OPn liikkumisen palvelut
 • Mauno Vähä, full stack developer, kehittäjä
 • Juha-Matti Tirilä, developer, kehittäjä
 • Jussi Ronkainen, developer, kehittäjä
 • Kati Tammi, venture chief marketing officer, markkinointipäällikkö
 • Valtteri Willström, designer, palvelumuotoilija
 • Masa Peura, johtaja, OPn uudet liiketoiminnat
 • Kristian Luoma, johtaja, tuotekehitys, OPn uudet liiketoiminnat

 

 

 

Tulevaisuus

OP Kulku –palvelu kehittyy jatkuvasti. Lisäämme valikoimaa, alueellista kattavuutta ja parannamme jatkuvasti palvelukokemusta.

OP Kulku -palvelun asiakkaille tullaan esittelemään lisää autojen sisäänrakennettuun älykkyyteen perustuvia uusia ominaisuuksia palvelun kehittyessä

OPlla on parhaillaan käynnissä Smart Mobility Startup Partnership Program, jossa haemme mielenkiintoisia startupeja ympäri maailman kehittämään liikkumisen palveluita kanssamme. Ohjelman fokus on autojen älykkyyden luomissa mahdollisuuksissa palvelualustana. Uusia ominaisuuksia yhdistämällä pyrimme luomaan palveluiden ekosysteemin autoilijoiden käyttöön.

OP Kulku -palvelu on OPn ensiaskel liikkumisen palveluissa, jonka avulla tunnistamme asiakaskäyttäytymisen muutoksia aikaisessa vaiheessa.