Työn perustiedot

OP Yhteisautolla saat sähköauton käyttöösi silloin kun tarvitset – vaikkapa tunniksi tai koko päiväksi. Varaa, löydä, avaa ja maksa auto helposti OP Yhteisauto -sovelluksella ja nauti autoilusta ilman omistamisen huolta.

 • Työn nimi: OP Yhteisauto – jaettujen autojen helppoa tehokäyttöä
 • Asiakas: OP Ryhmä
 • Kilpailukategoriat: Paras mobiilipalvelu, Innovatiivisin digitaalinen palvelu
 • Työn suunnittelusta vastanneet yritykset: OP
 • Tuotannosta vastanneet yritykset: OP

Kilpailutyö verkossa

Mobiilisovelluksen käyttö edellyttää palvelua tarjoavan organisaation toimittamaa koodia. Koodin lisäämisen jälkeen palvelun käyttäjät, kuten yrityksen työntekijät, näkevät sovelluksessa tarjolla olevat autot.

Lähtökohdat

Tyypillinen kuluttajan omistuksessa oleva henkilöauto seisoo käyttämättömänä paikallaan jopa 95 % ajasta kerryttäen erilaisia kustannuksia kuten arvon aleneminen ja vakuutukset. Samaan aikaan erilaiset organisaatiot, kuten yritykset ja kunnat, tarjoavat työntekijöiden käyttöön autoja, joiden tehokas hyödyntäminen ja hallinnointi on vaikeaa. Paikallaan seisova auto tarvitsee alleen myös parkkipaikan, joko kotona, yrityksen pihassa tai kaupungin keskustassa.

Molemmissa tapauksessa auto on vain osittain hyödynnetty resurssi, mikä ei ole järkevä ratkaisu taloudellisuuden, käytön sujuvuuden tai ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Useissa kunnissa julkinen liikenne ei tarjoa riittävän hyvää vaihtoehtoa auton omistamiselle.

Ratkaisuksi tähän vajaateholla käytettävien resurssien ongelmaan kehitettiin OP Yhteisauto, joka tarjoaa sähköautoja erilaisten yhteisöjen yhteiskäyttöön ja vuokralle helpon mobiilisovelluksen kautta.

Strategia

OP Yhteisautosta haluttiin kehittää uudenlaisen liikkumisen palvelu resurssien järkevää käyttöä tavoitteleville organisaatioille, kuten yrityksille, yhteisöille, taloyhtiöille sekä kunnille ja kaupungeille. Palvelun haluttiin olevan toimiva ratkaisu myös pienemmille organisaatioille.

Lähtökohtana oli, että palvelun tilaaja, pääkäyttäjä, maksaa autosta kuukausihinnan ja yhteisön jäsenet voivat käyttää autoa kuin omaansa. Kustannusten kattamiseksi pääkäyttäjä voi halutessaan myös tarjota auton vuokrakäyttöön muille kuin yhteisön jäsenille. Tyypillisesti esimerkiksi yrityksen työntekijät käyttävät autoa aamuisin ja päivisin, jolloin se on käytettävissä organisaation ulkopuolisille henkilöille toimistoajan ulkopuolella.

OP Yhteisautossa jaettujen resurssien tehokäyttö toteutuu modernien, älykkäiden, verkkoon kytkettyjen autojen sekä helppokäyttöisen mobiilisovelluksen avulla. Käytännössä palvelu toimii leasing-mallilla, jossa tilaaja päättää autojen käytöstä ja OP Yhteisauto palvelun tarjoajana vastaa ylläpidosta, kuten autojen vikatilanteista tai huollosta.

OP Yhteisauto tukee OP Ryhmän strategiaa olla johtamassa uudenlaisten liikkumisen palveluiden kehittämistä.

Luova ratkaisu

Käyttäjälle, kuten yhteisön työntekijälle tai tavalliselle kuluttajalle, OP Yhteisauton lupaus on poistaa auton varaamisen hankaluudet, omistamisen huolet ja tarjota sähköauto käyttöön juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Jotta uudet, kestävämmät ratkaisut voivat yleistyä, niiden täytyy toimia vaivattomasti ja sujuvasti. Tämän vuoksi palvelun ytimeen otettiin OP Yhteisauto -mobiilisovellus, jonka kautta loppukäyttäjä pystyy tekemään aivan kaiken: varaamaan, löytämään, avaamaan ja maksamaan käyttämänsä auton.

Toisin kuin useimmat autonvuokraamisen tavat, OP Yhteisauto ei vaadi lainkaan paperityötä, avainten noutoa ja palautusta tai maksamista palveluntarjoajan toimipisteessä. Lisäksi kaikki palvelun autot ovat sähköautoja, mikä antaa tavalliselle kuluttajalle helpon keinon tutustua ympäristöystävällisempään kulkuvälineeseen kaikessa rauhassa.

Toteutus

Loppukäyttäjälle palvelun keskiössä on sekä iPhone- että Android-älypuhelimille saatavilla oleva OP Yhteisauto -sovellus. Loppukäyttäjä ottaa palvelun käyttöönsä lataamalla sovelluksen, rekisteröitymällä ja lisäämällä oman OP Yhteisauto -ryhmänsä koodin sovellukseen. Koodin saa esimerkiksi työnantajalta tai paikallisesti autojen vuokrausta tarjoavalta organisaatiolta.

Koodin syötettyään loppukäyttäjä näkee tarjolla olevat autot sovelluksesta ja voi varata auton haluamalleen ajankohdalle. Kun varaus alkaa, sovellus neuvoo käyttäjän auton luokse. Auton ovien avaus onnistuu sovelluksen kautta – fyysisiä avaimia ei tarvita.

Seuraava video kuvaa käytön eri vaiheet. Videon alussa mainittu rekisteröitymiskäynti on käytössä ainoastaan juuri tällä palvelua tarjoavalla organisaatiolla.

Autojen varaaminen on organisaation jäsenille ilmaista, vuokrakäyttäjiltä veloitetaan tuntipohjainen vuokra ennen varauksen alkua. Maksu tapahtuu mobiilisti sovellukseen lisätyn maksukortin kautta.

Jokaisella OP Yhteisautolla on kotipiste, eli kiinteä parkkipaikka, josta auto otetaan käyttöön ja jonne se palautetaan ajon päätteeksi. Tutkimusten mukaan tämä asemaperusteinen yhteiskäyttö (ns. ”roundtrip”) vähentää eri yhteiskäytön malleista tehokkaimmin liikkumisen hiilidioksidipäästöjä.

Jotta palvelun käyttö ja sähköautojen kanssa toimiminen olisi mahdollisimman helppoa, palvelussa on panostettu käyttäjätukeen sekä ohjeistukseen. Esimerkiksi sähköautojen lataaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Loppukäyttäjille suunnatun sovelluksen lisäksi OP Yhteisautossa toteutettiin myös pääkäyttäjälle suunnattu verkkopohjainen hallintasivu. Hallintasivulla pääkäyttäjä voi määritellä autojen sallitut käyttäjät, käyttöajat, ajoneuvoryhmät sekä sen, tarjotaanko autoja vuokrakäyttöön organisaation ulkopuolisille jäsenille.

Tulokset

Tällä hetkellä OP Yhteisautojen käyttöä tarjoaa 28 organisaatiota 24 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Palvelun tilaajia ovat esimerkiksi kunnat, paikalliset OP:t, taloyhtiöt sekä korkeakoulut. Suurimmassa autoryhmässä on 6 yhteiskäyttöön tarkoitettua autoa.

Palveluun on rekisteröitynyt yli 3 000 käyttäjää, jotka ovat ajaneet yhteensä yli 250 000 kilometriä.

Autojen käyttöaste on parhaimmillaan ollut yli 20 % useina kuukausina. Matalinkin keskimääräinen käyttöaste on ollut kaksinkertainen tavallisen henkilöauton noin 5 % käyttöasteeseen.

Asiakasorganisaatioiden palaute OP Yhteisautosta on ollut erittäin positiivista, ja erityisesti helppokäyttöinen varausjärjestelmä on saanut paljon kehuja. Myös käyttäjiltä tullut palaute on positiivista.

“Ihanaa ettei tarvitse kuluttaa omaa autoa työajoissa. Yhteisauto mahdollistaa sen, että voin kulkea töihin pyörällä.”

“Nyt kun minulla ei ole omaa autoa käytössä, Yhteisauto on ollut aika olennainen väline liikkumisessa. Olemme koonneet useampia menoja samalle päivälle, esim. Posti on monen kilometrin päässä.”

“Kaksi tuntia julkisilla, yhteisautolla tunti. Hinta käytännössä sama.”

“Hintoja pidetään kohtuullisina ja palvelua hyvänä. Jopa Jodelissa kehutaan.”

“Halusin luopua omasta autosta ideologisista syistä. Yhteisauto saapui täydellisesti tarpeeseen.”

“Muita autovuokraamojahan on, mutta ne eivät toimi spontaaniin tarpeeseen – auto täytyy varata pari vuorokautta etukäteen ja ne ovat myöskin kalliimpia, eivätkä sovi lyhyempään tarpeeseen.”

Useat asiakasorganisaatiot ovat perustaneet OP Yhteisautoille omia sivustojaan:

OP:lle strategisesti merkittävä tulos on jatkuvasti lisääntyvä tieto siitä, mihin yhteiskäyttöautoja käytetään, mitä ongelmia ne ratkaisevat ja miten yhteiskäyttöautoja pitäisi jatkossa kehittää. Tämä auttaa kehittämään sellaisia palveluita, jotka puhuttelevat tavallisia ihmisiä ja ratkaisevat konkreettisia arjen tarpeita.

Tiimi

OP Yhteisauto toteutettiin kokonaan OP Ryhmän sisällä. Autoihin sekä niiden verkkotoimintoihin liittyvissä teknologioissa hyödynnettiin partnerien osaamista.

OP Ryhmä

 • Timo Kemppainen, Business Owner
 • Anna-Leena Hetemäki, Product Owner
 • Jussi Ronkainen, Technical lead & iOS development
 • Markus Aalto, Android development
 • Niklas Pasila, backend development
 • Mauno Vähä, frontend development
 • Pekka Mäki-Asiala, testaus, tier2-tuki
 • Veera Lindholm, design
 • Iida-Sofia Peltonen, design
 • Heli Haapakoski, palvelumuotoilu
 • Mikko Vitikka, business analyst
 • Uula Varrio, operatiivinen tuki
 • Jarkko Lappalainen, myynti
 • Kimmo Herranen, myynti